Háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet telefonszáma: +36 46 477 104

Egészségügyi

Egészségnevelő előadások – védőnő

 

12. osztály

Téma: Családtervezés

A fiatalok felkészítése a családalapításra. A gyermekvállalás életük egyik legnagyobb döntése, tele izgalmakkal, milyen lesz, amikor már nem csak Ő és Én vagyunk, milyen anyának és apának lenni. Hogyan készíthetik fel testüket és kapcsolatukat a pici fogadására, mire érdemes figyelni. Közös döntés fontossága.

10. osztály

Téma: Fogamzásgátlás

Megfontolások, mit jelent az érettség, mi a szerepe az önismeretnek. A szülőkkel való őszinte beszélgetések. A szexuális érdeklődés természetes folyamat. A menstruációs ciklusról. Nem várt események hogyan előzhetők meg. Fogamzásgátlás 4 alapszabálya, módszerei, kiemelten az óvszer használatról.

8. osztály

Téma: Dohányzás

Bevezetésben a története. A dohányfüst összetétele, hatásai. E-cigi, vizipipa. A kátrány, szén-monoxid, nikotin emberi szervezetre gyakorolt hatásai, mitől méreg. Az első szippantás mit vált ki. Mondj nemet! Válaszd az egészséget!

6. osztály

Téma: Védőoltások

A tanulók 6. 7. osztályos korukban több megbetegedés ellen kapnak védőoltást, így indokolt az ismeret bővítése. Mi a kórokozó? Milyen betegségek előzhetők meg? Oltóanyagok típusai, élő gyengített, inaktív elölt, ellenanyag tartalmú szérum. Aktív és passzív immunitás. Megbetegedések elleni védőoltások. Munkakörhöz kapcsolódó védőoltások. Külföldi utazás kapcsán fontos védőoltások.

4. osztály

Téma: Serdülőkor

Testi változások, nemi hormonok termelődése, verejtékmirigyek aktívvá válása, a testsúly és testmagasság jelentős gyarapodása, másodlagos nemi jellegek megjelenése és a zsírszövetek, izmok mennyiségének növekedése jellemzi a serdülőkort. A külső megjelenés az egészségi állapot tükre. Fogalmak tisztázása, mint higiénia, személyi higiénia, hiánya betegségek kialakulásához vezethet, mint hasmenés, gyomorbántalmak, bőrfertőzés… A fokozott izzadás miatt fontos a napi tisztálkodás. Izzadás gátló termékek. Pattanások, mint a kamaszok réme, kialakulása, kezelése. Hajápolásról, korpásódásról. „Az egészség a legdrágább”

2. osztály

Téma: Tisztálkodás

„A tisztaság fél egészség” Fogalmak tisztázása, mint higiénia, személyi higiénia, hiánya betegségek kialakulásához vezethet, mint hasmenés, gyomorbántalmak, bőrfertőzés… Fürdés vagy zuhanyzás, mi a célja. A tisztálkodás folyamata. Kézmosás, ami kulcsa az egészségnek, mikor szükséges kezet mosni és hogyan. Körömápolás, fogápolás, hajápolás.